Lángos
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A tejet, és a vizet meglangyosítani. Egy pohárba pici cukrot tenni, majd belemorzsolni az élesztőt, és felönteni 1 dl tejjel. Lefedni és addig várni míg felfut.
Egy tálba beletenni a lisztet, és a sót majd összekeverni. A közepébe egy mélyedést csinálni és ebbe tenni a 2 ek. olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, és egy kevés langyos vizet.
Elkezdeni összekeverni és a vizet apránként adni hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztő tálba tenni és kb. félóra hosszat így keleszteni.
Ezután egy tálcát beolajozni, és olajos kézzel kis halmokat szaggatni a tésztából, és a tálcára kicsit távolabb tenni egymástól.
Konyharuhával letakarni, majd így keleszteni tovább. Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták, (kb. 30 perc) akkor ellehet kezdeni sütni.
Egy serpenyőbe bőséges olajat önteni, jól felmelegíteni, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát bele helyezni.
Mindkét oldalát szép pirosra sütni. Lecsepegtetni, és törlőpapírra kiszedni, hogy a maradék olajat is felszívja.
Tipp / megjegyzés:
Tálaláskor sózni, tejföllel megkenni, és reszelt sajttal megszórni. Aki szereti még fokhagymával is jól megkenheti.