Lencsefőzelék II
Hozzávalók:
|
|
A lencsét kiválogatom, hideg vízben többször átmosom és előző este beáztatom.
Másnap az áztatóvizet leöntöm a lencséről, és lábosba téve újból feltöltöm vízzel. Adok hozzá sót, teszek bele babérlevelet, és ízlés szerint tárkonyt, majd közepes hőfokon főzni kezdem.
Amikor a lencse már puhára főtt elkészítem a rántást.
Az olajon megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a lisztet és a pirospaprikát. Kevés vizet merek hozzá a lencse főzőlevéből, majd berántom vele a lencsefőzeléket.
Ezután a tejföllel és a kanál liszt keverékével behabarom.
Sült sonkacsíkokkal fogyasztottuk, de fogyasztható sült virslivel, sült natúr hús szeletekkel, vagy más tetszés szerinti feltéttel is.
Aki savanyúan szereti ízesítheti citromlével vagy egy csepp ecettel.
Tipp / megjegyzés:
A lencse az egészséges emberek táplálkozásának fontos eleme.
Kevesen tudják, hogy fehérjetartalma kifejezetten magas a többi zöldségéhez képest, emeltet aminosavakban is gazdag. Glikémiás indexe alacsony, vagyis lassan emeli a vércukorszintet. Nagy élelmi rost tartalma miatt rostdús táplálkozás/diéta esetén ajánlott a fogyasztása.
A népi hiedelem szerint az újév első napján, a lencséből készült étel fogyasztása kedvező hatással lesz anyagi helyzetünkre, az Új esztendőben. Azaz “sok pénz áll a házunkhoz”.