Mákos diós guba sütemény
Hozzávalók:A piskótához:
A mákos gubához:
A diós gubához:
A krémhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Először elkészítjük a mákos gubát. A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz vegyítjük. Ráöntjük a kiflikarikákra, és várunk kicsit, míg a kifli felveszi a folyadékot.
A diós gubát ugyan úgy készítjük el mint a mákos gubát.
Piskótát készítünk a szokásos módon, és egy 30x20cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és megsütjük.
Egy sütőpapírral bélelt 30x20cm-es tepsibe felváltva belenyomkodjuk a mákos és a diós masszát. Majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A piskótát megkenjük vajjal(vagy kevés lekvárral) és ráhelyezzük a megsült gubánkat.
A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet. Először egy keveset merünk belőle a tojássárgás keverékhez (hőkiegyenlítés), majd a többit is hozzáadjuk, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd belekeverjük a puha vajat. Ezt a krémet simítjuk a kihűlt mákos diós guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük.
A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfixszel (vagy habfixszel), és habzsák segítségével halmokat nyomunk belőle a sütemény tetejére. Díszítésnek megszórjuk mákkal (vagy dióval).