Marlenka
Hozzávalók:A krémhez:
A tésztához:
|
|
Elkészítés:
A sűrített tejet a dobozában (kibontás nélkül) feltesszük főni egy lábosba, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje egészen. 3 órán keresztül főzzük, közben pótolva a vizet, ami elpárolgott róla.
Elkészítjük a pudingot, de csak 4 dl tejet használunk hozzá. Amikor letelt a 3 óra a sűrített tejet üvegestől lehűtjük, majd tálba öntve hozzáadjuk a margarint és jól összekeverjük míg egynemű anyag nem lesz belőle.
Hozzákeverjük a cukorral ledarált törökmogyorót, a pudingot és a “sütiszélmorzsát” is.
Hideg helyre tesszük, hogy kenhető sűrűségű krémet kapjunk mire összeállítjuk a süteményt. Ha szükséges lehet hozzá adni még édes morzsát, vagy darált kekszet is.
A margarint a cukorral és a mézzel habosra keverjük. Az ecetet, szódabikarbónát és a vizet egy magas falú pohárba összeöntjük. jól felpezseg és ezt is hozzáadjuk a margarinos masszához. A vizes lábas fölé tesszük, (amibe a krém főtt) és kevergetve addig főzzük, amíg egy kicsit elkezd barnulni.
Ekkor levesszük a meleg lábosról és tovább kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Az így kapott masszát jól kikeverjük és betesszük letakarva a hűtőbe kb. 10-15 percre (hogy könnyebb legyen nyújtani).
Amikor a tészta kihűlt 8 egyenlő részre osztjuk és egyenként késhegynyi vékonyságúra nyújtjuk. Egy félbehajtott A/4- es lap segítségével téglalap formájúra vágjuk és előmelegített, sütőpapírral kibélelt tepsiben egyesével 3-4 perc alatt megsütjük őket.
Mikor ez elkészült kisütjük a megmaradt széleket is, amiket ledarálva 5 evőkanállal a krémhez adunk a többit félretesszük.
A diót ledaráljuk és a darált “sütiszélmorzsához” adjuk. (Ez megy majd a tetejére a kész süteménynek).
Ezek után összeállítjuk a süteményt: minden lapot megkenünk krémmel, majd újabb lapot teszünk rá, addig, amíg el nem fogynak a lapok. A tetejére és az oldalára körbe krém kerül, amit megszórunk/befedünk a diós morzsával.
Az egészet egy éjszakára letakarva, (hogy ki ne száradjon) hűtőbe tesszük. Tálalás előtt olvasztott csokit is csurgathatunk rá.
Tipp / megjegyzés:
A Marlenka egy igen elterjedt édesség, szinte az összes kávézóban, pubban, étteremben, büfében lehet kapni.
Nem mondom, hogy nem kell hozzá sok idő, de amíg fő a krém, pihen a tészta lehet mással foglalkozni.
Javaslom a krémmel kezdeni az egészet, ugyanis 3órán keresztül kell főzni a sűrített tejet. Semmi pánik:) csak akkor álljunk neki ennek a receptek, ha kipihentek vagyunk és ráérünk:)! A végeredmény megéri, de csak másnap élvezhetjük, ugyanis egy éjszakát pihen a hűtőben a kis drágaság:).
Az elkészítési idő a sűrített tej főzését nem tartalmazza.
nutsnroll.blogspot.co.uk