Meggyfelfújt
Hozzávalók:
Karamelles-meggyes öntet:
|
|
Elkészítés:
Egy serpenyőbe felolvasztunk 2-3 ek barna cukrot, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet. Kicsit összeforgatjuk, majd felöntjük egy kevés meggylével, és ízlés szerint cherry-brandy aromával meglocsoljuk. Pár percig együtt karamellizáljuk, majd a meggyet szűrőbe szedjük és lecsepegtetjük. Mielőtt a tésztába kerülne, teljesen ki kell hűteni.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd a közepébe mélyedést csinálunk, és beleütjük az egész tojásokat. Ezután robotgéppel simára keverjük.
Pár perc keverés után hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és az olvasztott vajat. (mindegyik hozzáadása után alaposan összekeverjük)
A habtejszínt (én Hulalát használtam) felverjük, úgy hogy ne legyen túl kemény a hab, majd fakanállal óvatosan az előzőleg kikevert masszához keverjük
Ezután a masszát egy kanál segítségével szitán átnyomjuk.
Egy 1,5 literes formát alaposan kivajazunk, a kihűtött meggyet elosztjuk az alján, majd ráöntjük a tésztát. Tetejét egyenletesen elsimítjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-40 perc alatt készre sütjük. (tűpróbáig sütni!)
A meggyes öntethez egy serpenyőben állandó keverés mellett felolvasztjuk a barna cukrot, majd hozzáöntjük a meggylét és ízlés szerint az aromát. Lassú tűzön kevergetve addig főzzük még kicsit besűrűsödik. (amennyiben tálalás előtt kihűlne és besűrűsödne, akkor újramelegítéssel megint eléggé folyós lesz)
Tálalás előtt a meggyfelfújtat porcukorral megszórjuk, és a karamelles-meggyes öntetet kínáljuk hozzá.