Mézes krémes
Hozzávalók:A tésztához:
A krémhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, és a reszelt citromhéjat. A mézet kicsit megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és elkeverjük. Amikor már éppen csak langyos, hozzáadjuk a tojást is.
A vajas-mézes-tojásos keveréket a szárazanyagokra öntjük, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle. A tésztából három egyenlő cipót formázunk, majd letakarva 20percet pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A deszkát vastagon belisztezzük.
Vékonyra ki nyújtunk egy cipót, majd a sodrófára tekerjük, és a sütőpapírral fedett sütőlapra kitekerjük.
A forró sütőben, 10 perc alatt szép világos barnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A maradék 2 cipóval is ugyanígy járunk el.
Elkészítjük a krémet. A tejet egy lábosban feltesszük a tűzre. A meleg tejbe beleszórjuk a grízt, majd folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Félretesszük hűlni, időközben néha megkeverjük.
A puha vajat a porcukorral, a rummal és a tojással habosra kikeverjük.
Ha a főzött grízes krém kihűlt, kézi mixerrel beledolgozzuk a kihabosított vajas keveréket. A krémet kettő részre osztjuk, és a kihűlt lapok közé kenjük.
A csokoládét összetörjük, vízgőz fölött megolvasztjuk, és belekeverünk egy kevés olajat. (használhatunk helyette vajat is).
A csoki mázat a sütemény tetejére csurgatjuk, majd késsel, vagy spatulával elkenjük. Tetszés szerint megszórhatjuk fehér csoki reszelékkel, szeletelt mandulával is mielőtt a csokoládé megköt.
Hidegre tesszük, és legalább egy éjszakát állni hagyjuk. Ha a lapok megpuhultak, szeletelve kínáljuk.