Mézes puszedli III
Hozzávalók:kb. 70-80 darabhoz:
A díszítéshez és a mázhoz:
|
|
Elkészítés:
A vajat (vagy margarint), a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Majd az edényt hideg vízbe állítjuk, és a mézes keveréket kihűtjük.
Közben a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, és szárazra töröljük.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat.
A kihűlt mézes masszához hozzáadjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, majd a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük és fakanállal összekeverjük.
A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és legalább 5 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.
2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapírlap között) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk és fellazítjuk.
Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz, a tepsikre rakosgatjuk.
Tetejüket tetszés szerinti magvakkal (dió, mogyoró, mandula) díszítjük, némelyiket „csupaszon” hagyjuk – a „szabáshulladékot” összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy. 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
A tortabevonó étcsokoládét meleg vízfürdőben (vagy vízgőz felett) felolvasztjuk, és megmártogatjuk benne a díszítetlen süteményeket. Rácsra rakosgatjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel. Így hagyjuk teljesen megdermedni.
Dobozba csomagolva, soronként papírral elválasztva, 1 hónapig eláll.