Mézeskalács III
Hozzávalók:
A cukormázhoz:
A piros/zöld festéshez:
|
|
Elkészítés:
A mézet és a vajat meglangyosítjuk. (a tűzhelyen vagy a mikróban)
Egy tálban a lisztet elkeverjük a fűszerekkel, és a szódabikarbónával. (Simább tetejű mézeseket kapunk ha a fűszeres lisztet átszitáljuk)
A langyos mézhez hozzáadjuk a porcukrot és a tojásokat, célszerű egyből jól elkeverni akár robotgéppel, hogy ne legyen csomós, illetve hogy a tojás ne csapódjon ki.
A folyékony tojásos mézes keveréket, a fűszeres szódabikarbónás liszttel tésztává gyúrjuk.
A tésztát folpackba csomagoljuk, és pár órára a hűtőbe tesszük. (én délelőtt szoktam begyúrni és délután sütni, ennyi pihenés elég neki)
Ha a tésztánk kipihente magát, lisztezett deszkán 3-5mm vékonyra nyújtjuk, és tetszés szerinti sütemény kiszúrókkal kiszúrjuk őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és előmelegített 170-180 fokos sütőben 5-8 perc alatt megsütjük.
(ha túlsül a mézeskalács, akkor bizony kemény lesz, de pár nap alatt pléhdobozban így is megpuhul majd)
Piros/zöld festés:
A mézeskalácsot díszíthetjük színes mázzal, ezt a már kihűlt mézesekre kenjük rá ecsettel.
Egy jó hőálló kávés pohárba beleteszünk egy evőkanál zselatint és 3-4 evőkanál meleg vizet, elkeverjük, hogy a zselatin feloldódjon benne.Tetszés szerinti ételfestékkel megszínezzük.
A poharat egy kis lábosba állítjuk, amibe előtte egy kevés meleg vizet öntünk, így tesszük fel a tűzhelyre kicsit, hogy a víz és a pohár is kicsit átmelegedjen.
Erre azért van szükség, hogy a zselatinos ételfestékünk ne kössön meg majd olyan hamar, a meleg vizes lábosban tartva sokáig dolgozhatunk vele.
Egy ecset segítségével tetszés szerint kifesthetjük a mézesünk tetejét , pirosra zöldre…
A cukormáz elkészítése:
A tojás fehérjét egy fém keverőtálban habbá verjük, majd vízgőz fölé helyezzük, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a porcukrot és az 1 csepp ecetet.
(az ecettől szép fehér, és fényes cukormázat kapunk)
Addig keverjük, amíg díszítésre alkalmas sűrűségű cukormázat kapunk.
Ekkor levesszük a vízgőzről és nylon zacskóba töltjük, melynek a csücskét kivágjuk.
Nincs más dolgunk, mint a cukormázzal kidíszíteni a mézeskalács tetejét.
Amikor a cukormáz megszáradt, a mézeskalácsot pléhdobozba tesszük.
Tipp / megjegyzés:
A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és íze mennyei. Elkészítése kellemes elfoglaltság kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Néhány szó a díszítéshez:
Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre.
A cukorhabos díszítés után a mézeseinket tovább dekorálhatjuk még színes cukrokkal, kandírozott gyümölcsökkel is. Ekkor a friss cukormázra szórjuk/ helyezzük rá a díszeket.
De használhatunk olvasztott csokoládét is díszítéshez.
Kellemes készülődést