A muffin sütés alapjai
Napjainkban igen kedveltek a muffinok, hiszen gyorsan elkészül, nagyon sokféleképpen variálható és díszíthető, a kombinációs lehetőségek száma határtalan.
Angliából származik a 17. századból akkor még kelt tésztából készült „tortácskákat” kínáltak az ötórai teához. Az angol bevándorlók vitték magukkal Amerikába a 19. században, ahol a kelt tésztát az egyszerűbb kevert tésztával helyettesítették, de a jellegzetes formája megmaradt.
Vannak édes, sós pikáns muffinok, és a kevert mellett készítik olajos, túrós és égetett tésztából is valamint az eredeti kelt tésztás változat is igen kedvelt.
Ha szánunk rá fél órát, könnyen és gyorsan elkészíthetjük, sok minden nem szükséges hozzá és 15-20perc alatt meg is sül.
Tudnivalók, fortélyok:
- A receptek általában 12 normál méretű muffinhoz vannak megadva. (forma átmérője 7,5cm)
A mini muffinok formájának átmérője 4.5cm.
- Az első lépés, ami fontos mielőtt egy új receptnek nekiállunk, hogy olvassuk végig az egész receptet,és készítsük elő a hozzávalókat
- A legjobb, ha szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozunk.
- A teflon formákat elég kivajazni, vagy használhatunk beléjük papírhüvelyeket/kapszlikat is.
A szilikonos formákba nem kell papírhüvelyt tenni, mert könnyen kicsúszik belőle a sütemény.
- A formákat csak ¾ részéig szabad megtölteni, mert a tészta a sütés közben feljön. Ha maradna egy szabad mélyedés, amibe nem jut tészta, töltsük meg vízzel, így tegyük a sütőbe.
- Ha a tésztába mazsolát vagy gyümölcsöket szeretnénk tenni, előbb hempergessük lisztbe, így az nem fog a tészta aljára lesüllyedni.
- A jó muffin puha, rugalmas, lyukacsos, könnyű tésztájú, ezért fontos a mennyiségek és az elkészítés módjának a betartása is.
-Gyorsan kell dolgoznunk, nem szabad hosszúra húzva az időt kevergetni, csak gyorsan össze kell vegyíteni a hozzávalókat, és kiadagolva előmelegített sütőbe tenni.
-A sütési idő általában 20-25 perc a nagyobbakhoz 10-15 a kisebbekhez.
-A sütő ajtaját az első 15 percben nem szabad kinyitni, mert a tészta összeeshet.
-Minden sütő másképpen süt, ezért sütési hőfokot és időt igazítsuk a saját sütőnkhöz.
-A sütési idő végén tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült e. (ehhez használjunk fogpiszkálót)
-A formát a következő adag sütése előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
-A díszítésnél vegyük figyelembe, hogy milyen anyagokat használunk, a legtöbbet csak akkor tehetjük a muffinra ha az már kihűlt.
Dolgozzunk előre!
-A megsült kihűlt díszítetlen muffinokat nejlon zacskóban le lehet fagyasztani így 2 hónapig is felhasználhatóak.
Felhasználáskor a fagyasztóból kivéve szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd mikrohullámú sütőben vagy hagyományos sütőben forrósítsuk át a muffinokat így olyanok lesznek mintha most sütöttük volna őket.
-Sütés előtt is lefagyaszthatjuk a tésztát, a kész tésztát a formába töltjük, betesszük a fagyasztóba, mikor megfagyott, kiszedjük a fagyos, “nyers” muffinokat és így csomagoljuk zacskóba
-Talán a legfontosabb, hogy használjuk a fantáziánkat és variáljunk az alapanyagokkal, találjunk ki magunk töltelékeket kedvenc tortáink, süteményeink alapján.
Készíthetünk muffint, Rákóczi túrós alapján, Dobostorta alapján, Rigó Jancsi szelet alapján. De lehet töltött, töltetlen, cukormázas, tejszín krémes… variálhatjuk, amíg ki nem fogyunk az ötletekből.
További muffin recepteket találtok az alábbi linken:
MuffinokKívánunk mindenkinek jó sütögetést és kísérletezést az ízekkel!