Nagyon almás pite
Hozzávalók:A tésztához:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A tésztához összemorzsoljuk a cukrot, az átszitált lisztet, a sót és a margarint. Ezután annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta. Ezután elfelezzük és letakarva a hűtőbe tesszük.
Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Leöntjük a citrom levével. A cukrokat, szerecsendiót, fahéjat lisztet összekeverjük egy tálban és a dióval együtt az almához adjuk.
Kivajazzuk, kilisztezzük a pite vagy torta-formát.
A tészta egyik felét kinyújtjuk és a formába tesszük (a szélét is “kibéleljük” a tésztával). Ezután belehalmozzuk az almás tölteléket úgy, hogy főleg középre halmozzuk. A tészta szélét megkenjük a tojással és ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és a töltelékre tesszük. Jól összenyomkodjuk a széleket, majd újra hűvös helyen pihentetjük 10 perce, amíg előmelegítjük a sütőt.
A pite tetejét megszurkáljuk villával néhány helyen, majd megkenjük a tojással, és ha gondoljuk megszórhatjuk egy kis cukorral, ami sütés közben szépen megkaramellizálódik. (ez a lépés el is hagyható)
180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 60- 75 percig sütjük.
Miután megsült, kicsit hűlni hagyjuk. Minél tovább hagyjuk hűlni, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy a vágott szelet egyben marad.
Ezután ízlés szerint tálaljuk, teljesen hidegen, vagy langyosan, vaníliafagyival, karamell öntettel, vanília öntettel, vagy csak egyszerűen egy villával.
nutsnroll.blogspot.co.uk