Nagytarcsai diós batyu – batuska
Hozzávalók:
A töltelékhez:
A tálaláshoz:
|
|
Elkészítés:
(Ha kis méretű tojásból készítjük, akkor 9 darabot, ha nagyobb méretűből akkor 8 darabot használunk.)
A lisztet, a vajat (érdemes eldarabolni vékonyabb csíkokra) és a tojások sárgáját a csipetnyi élesztővel és sóval alaposan összegyúrjuk. Ha szépen meggyúrtuk a tésztánkat, készítsünk elő egy tálcát. A tésztából egyforma kis dió nagyságú gombócokat formázunk, és a tálcára sorakoztatva hűtőszekrénybe tesszük. A tésztának meg kell dermednie, hogy könnyen tudjuk majd formázni.
Egy tepsibe előkészítjük a fém kosárkákat.
A tojások fehérjét kevés citromlével kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukorral elkevert diót és óvatosan elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze nagyon.
A megdermedt tésztákat ellapítjuk, és 12-13 centiméteres kerek lapokra nyújtjuk őket. Körülbelül egy lapos evőkanál tölteléket helyezünk a közepébe és kis kosárformákat készítünk belőle, majd a formákba helyettük őket.
Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül félórát sütjük, amíg aranysárga nem lesz.
A megsült batuskákat még melegen, óvatosan kivesszük a formákból, és hagyjuk kihűlni.
Ízlés szerint, vaníliás cukorral, vagy porcukorral meghintve kínáljuk.