Narancsos kacsasült
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az egész kacsát feldarabolni, majd a zsírosabb bőrös részeket lefejteni és egy serpenyőbe pici vizet aláöntve kisütni. (így finom kacsatöpörtyűt és zsírt kapunk)
A sütésre szánt részeket besózni, majd az elkészített pácba jól beleforgatni és párórát állni hagyni. (én este pácoltam be és egész éjjel a hűtőben pihent)
Pác készítése:
A kisült zsírt hagyni kihűlni, majd ízlés szerint kakukkfűvel, rozmaringgal, őrölt fehér borssal jól összekeverni.
A besózott húst, jól beleforgatni, majd lefedve párórát pihentetni.
Egy tepsibe egymás mellé helyezni a bepácolt húst, majd rányomni két narancs levét és aláönteni a bort. Beletenni a szegfűszeget és az összenyomott borókabogyót. Ezután a tepsi tetejét alufóliával lefedni.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. másfél óra alatt puhára párolni.
Ekkor levenni a fóliát, majd a hús mellé tenni a feldarabolt narancsokat. (a narancsokat éles késsel meghámozni, úgy hogy a fehér részéből szinte semmi ne maradjon rajta)
A húst olvasztott mézzel vékonyan megkenni, majd visszahelyezni a sütőbe és szép pirosra sütni.
Amikor a hús már szép piros és a narancs is kellően megpárolódott, kivenni a sütőből és kiszedni a zsíros szaftból. Fóliával lefedni és melegen tartani.
A visszamaradt szaftról óvatosan leszedni a zsírt.
Egy tk keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd a szaftot visszatenni a tűzre, beleönteni a keményítőt és állandó kevergetés mellett kicsit besűríteni.
Tipp / megjegyzés:
Tálaláskor tányérra helyezni a húst és a narancsot, majd besűrített szafttal meglocsolni. Köretként kínálhatunk mellé krumplipürét, vagy tejszínben sült sárgarépát.