Paradicsomos töltött káposzta gerslivel
Hozzávalók:
A rántáshoz:
|
|
Elkészítés:
Egy nagy fazékban vizet teszünk forrni, amiben a káposzta leveleit leforrázzuk. Kivágjuk a káposzta torzsáját, egy nagy húsvillát szúrunk helyére, és beleengedjük a forrásban lévő vízbe, ezután leszedjük a leveleket.
Amíg a káposzta hűl, összekeverjük a tölteléknek valót. A hagymákat belereszeljük. (Nem tévedés: Tojás nélkül készül a töltelék!)
A maradék káposztafejből, kibéleljük egy fazék alját.
A kiválasztott megtöltendő levelek vastag erét levékonyítjuk. Majd maréknyi tölteléket teszünk a káposztákba. Betekerjük.
Belerakosgatjuk a töltelékeket a káposztaágyra egymás mellé, majd egymásra ha elfogy a hely.
A tetejére, ha akarunk, szálas hordós káposztát tehetünk vagy egész leveleket.
Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi és feltesszük főni.
Másfél óra után beleöntjük a paradicsomlevet, kevés sót, borsot, majorannát. Még kb. fél órát főzzük, majd megcsináljuk a rántást, amivel nyakon öntjük. Összerázzuk, a fazék két fülét megfogva és pár perc alatt összefőzzük.
Ha kész, tejföllel tálaljuk!
Tipp / megjegyzés:
Mindig gerslivel készítem, mert sokkal finomabb, mint a rizs.
Ha valaki füstölt húst vagy szalonnabőrt szeretne még belefőzni, persze, úgy még pikánsabb lesz az íze, viszont a sózással ilyenkor már vigyázzunk!