Párizsi korongok
Hozzávalók:A tésztához:
Továbbá:
|
|
Elkészítés:
A liszt közepébe kis mélyedést készítünk (fészket). Langyos tejbe teszünk 1 tk. cukrot és a liszt mélyedésébe öntjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és az ujjunkkal egy kicsit összekeverjük. A “fészek” széléről szórunk bele az élesztős tejbe egy kis lisztet. Megint összekeverjük az ujjunkkal. Ez a kovász.
Letakarjuk és kb. 5 percig pihentetjük, míg fel fut a kovász.
Utána bele öntjük az olvasztott margarint, hozzáadjuk a sót és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, letakarjuk és kb. 1 órát kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. A párizsit vékony szeletekre felszeleteljük.
Amekkora a párizsi átmérője ugyanakkora méretű szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.
Egy korong tésztára ráhelyezzünk egy szelet párizsit, megszórjuk egy kis bazsalikommal és befedjük egy másik koronggal.
A tészta korong tetejére , középen (akár gyűszűvel) egy kis kört nyomunk rá. de ne szakítsuk át a tésztát.
Utána a négy égtájnak megfelelően a kör széléig bevágjuk (4 vágást ejtünk rá). Megfogunk 2 egymás melletti cikket és egymással ellentétes irányba kifordítjuk őket, tehát a bal oldalit balra, a jobb oldalit jobbra. Ezt ismételjük meg a másik két cikkel is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorba fektetjük a korongokat és egy felvert tojással lekenjük a tetejét.
180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük, míg szép arany barna lesz.