Főoldal / Kelt tészták / Párizsi korongok

Párizsi korongok

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Párizsi korongok

Párizsi korongok

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 3 dl tej
  • 2 tk. só
  • 5 dkg margarin

Továbbá:

  • kisebb kör alakú párizsi
  • bazsalikom
  • 1db tojás a kenéshez
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A liszt közepébe kis mélyedést készítünk (fészket). Langyos tejbe teszünk 1 tk. cukrot és a liszt mélyedésébe öntjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és az ujjunkkal egy kicsit összekeverjük.  A “fészek” széléről szórunk bele az élesztős tejbe egy kis lisztet. Megint összekeverjük az ujjunkkal. Ez a kovász.
Letakarjuk és kb. 5 percig pihentetjük, míg fel fut a kovász.

Utána bele öntjük az olvasztott margarint, hozzáadjuk a sót és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, letakarjuk és kb. 1 órát kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. A párizsit vékony szeletekre felszeleteljük.

Amekkora a párizsi átmérője ugyanakkora méretű szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.
Egy korong tésztára ráhelyezzünk egy szelet párizsit, megszórjuk egy kis bazsalikommal és befedjük egy másik koronggal.

A tészta korong tetejére , középen (akár gyűszűvel) egy kis kört nyomunk rá. de ne szakítsuk át a tésztát.
Utána a négy égtájnak megfelelően a kör széléig bevágjuk (4 vágást ejtünk rá). Megfogunk 2 egymás melletti cikket és egymással ellentétes irányba kifordítjuk őket, tehát a bal oldalit balra, a jobb oldalit jobbra. Ezt ismételjük meg a másik két cikkel is.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorba fektetjük a korongokat és egy felvert tojással lekenjük a tetejét.
180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük, míg szép arany barna lesz.

Értékeld a receptet

Tündi konyha (134 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére