Pazar gyümölcskenyér
Hozzávalók:
A mázhoz:
|
|
Elkészítés:
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük és konyharuhába takarva szárazra törölgetjük. Az aszalt gyümölcsöket apró kockákra vágjuk. A gyümölcsöket és a mazsolát összekeverjük, alufóliára terítjük és megszórjuk a kimért lisztből elvett 1 evőkanál liszttel. Lazán összekeverjük, majd szűrőkanálban lerázzuk róluk a fölösleges lisztet.
Egy hasáb formájú, sima oldalfalú 1,2 liter űrtartalmú gyümölcskenyérformát kibélelünk sütőpapírral (vagy kikenjük egy kevés zsiradékkal és megszórjuk liszttel). A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet elvegyítjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval nem túl kemény habbá verjük. A puha vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját. A masszához keverjük a hab 1/3-át, majd a többit kanalanként, a liszttel felváltva beledolgozzuk.
Végül hozzáadjuk a rumot, és a liszttel megszórt aszalt gyümölcsöket.
A masszát a formába simítjuk, és középső bordamagasságra állított rácson 50-60 percig sütjük. (tűpróba). 35 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta! A teteje egy kissé majd megreped, nem baj, ez a természete, de ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk langyosra hűlni. A sütőpapírral együtt kiemeljük a formából, és leszedjük róla a papírt. Rácsra helyezve hagyjuk egészen kihűlni.
A mázhoz valókat vízgőz felett megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét.
De kínálhatjuk máz nélkül, porcukorral megszórva is.