Főoldal / Birka / Marha / Petőfi rostélyos burgonyafánkkal

Petőfi rostélyos burgonyafánkkal

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Petőfi rostélyos burgonyafánkkal

Petőfi rostélyos burgonyafánkkal

Hozzávalók:

  • 4 szelet marhahús /rostélyos, marhacomb vagy felsál/
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 fej hagyma
  • 2 db tv paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsomsűrítmény
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1/2 teáskanál tört köménymag
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • só, bors ízlés szerint

A burgonyafánkhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 40 dkg főtt krumpli
  • 1 tojás
  • 4 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • olaj a kisütéshez
Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A marhahús széleit bevagdossuk, majd egy klopfolóval kicsit kiverjük. Sózzuk, borsozzuk, és megkenjük mustárral.Egy zárható edénybe tesszük, meglocsoljuk olajjal, és egy éjszakára (de akár 2-3 napra) hűtőszekrénybe tesszük.

Az apró kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük. Ha megpirult, kiszedjük a  zsírból, és betesszük egy nagyobb sütőtál aljába.A  visszamaradt szalonnazsírban elősütjük a bepácolt hús szeleteket, majd a tálba, a szalonna tetejére tesszük. (mindkét oldalát 1-1 percig sütjük csak)

A visszamaradt zsiradékban /ha kevés teszünk hozzá még olajat/, üvegesre pároljuk az apró kockára vágott hagymát és paprikát. Ha kész teszünk rá 2 ek. paradicsomsűrítményt és azzal is összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tört köményt, belemorzsoljuk a majoránnát és végül a vékony szeletekre vágott fokhagymát is rászórjuk. Elkeverjük, a tetejét megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük kevés vízzel.

Egy-két percig közepes hőfokon forraljuk, megkóstoljuk, hogy kell-e még fűszerezni, majd az egészet a tálban lévő húsra öntjük. Összerázzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húsokat. Lefedjük és addig főzzük lassú tűzön míg a hús meg nem puhul. /Lehet sütőtálba is tenni, akkor fóliával letakarjuk és 160 fokos sütőben kb.másfél óráig sütjük./

Ha elkészült, óvatosan kiszedjük a húst, és egy  botmixerrel kicsit összedolgozzuk a szaftot. A húst visszatesszük, és tálalásig melegen tartjuk.

A burgonyafánk:

A  burgonyát megpucoljuk, és sós vízben megfőzzük.A lesűrt, és kihűlt krumplit összetörjük, hozzáadjuk a felvert tojást, a lisztet, a sót, és az előzőleg cukros tejben felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk./Kicsit nehezen áll össze, de folyadékot ne adjunk már többet hozzá./ A tésztát letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. (kb. 3/4 óra)
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1, 5 cm vastagra kinyújtjuk, és egy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

Míg az olaj melegszik hagyjuk kelni a gyúródeszkán. A burgonyafánkokat a forró olajban, mindkét oldalán 2-2 perc alatt kisütjük.

A rostélyost a burgonyafánkkal tálaljuk.

Petőfi rostélyos burgonyafánkkal 3.50/5 (6 értékelés)


Szólj hozzá!

A lap tetejére