Pezsgős újévi töltött káposzta
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A csülköt beáztatom néhány órára, félig megfőzöm, majd leszedem a csontjáról, feldarabolom.
Egy serpenyőben a felkockázott szalonnát kisütöm, majd ennek zsírjában az aprított hagymákat megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst, miután kifehéredett, keverőtálba teszem. Összekeverem a rizzsel és a tojással, majd ízlés szerint fűszerezem. A masszát a káposztalevelekbe töltöm. Ami kimaradt, abból golyót formálok.
Egy fazékba teszem a káposzta felét, fűszerezem, teszek rá babérlevelet, rárakom a káposzta töltelékeket és a csülök darabokat. Betakarom a káposzta másik felével. Fűszerezem, rakok rá babérlevelet, rámorzsolom a húsleveskockát.
Felöntöm vízzel, és kb. másfél óráig főzöm. Beleöntöm a pezsgőt, és a rántást.
Tálaláskor két tölteléket szedek a tányérra, csülök darabokat, káposztát. Kanalazok rá tejfölt, teszek rá chilit,és szórok rá pirospaprikát.
Tipp / megjegyzés:
Bár én a töltött káposztát az év bármely napján megeszem, Karácsony és Újév nem múlhat el nélküle. Érdemes nagyobb mennyiséget főzni – persze nem az egyszemélyes konyhánál, mint az enyém – mivel a káposzta annál finomabb, minél többször melegítik.