Rácsos almás pite Erzsike konyhájából
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott margarinnal, majd a többi alapanyag hozzáadása után a tojással és a tejföllel összeállítjuk a tésztát.
Egy kisebb és egy nagyobb cipóvá formázzuk. Folpackba csomagoljuk és a hűtőszekrényben pihentetünk, amíg a töltelék elkészül és kihűl.
Az almát lereszeljük, majd az egyik citrom levével meglocsoljuk.
A cukrot aranybarnára pirítjuk, majd a kinyomkodott almát hozzáöntjük.
Ráöntjük a második citrom levét, a fahéjat, és 1/2 dl felfogott almalében elkeverjük pudingport. Az egészet épp csak összekeverjük, összeforgatjuk, majd levesszük a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.
A nagyobb tésztát 38 cm-es tészta koronggá nyújtjuk, majd egy 30 cm-es porcelán pitesütőbe terítjük. Az oldalához igazítjuk a tésztát, hogy a formát felvegye. Az alját villával sűrűn megszurkáljuk, dióval megszórjuk.
Ráöntjük a kihűlt almás tölteléket.
A kisebb tésztából a pite tetejére rácsot készítünk.
A felvert tojással lekenjük, és 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.