Főoldal / Desszertek / Rácsos almás pite Erzsike konyhájából

Rácsos almás pite Erzsike konyhájából

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Rácsos almás pite Erzsike konyhájából

Rácsos almás pite Erzsike konyhájából

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 tk. só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek. tejföl

A töltelékhez:

  • 1 kg alma (tisztítva)
  • 10 dkg cukor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 cs. vaníliás pudingpor (főzhető)
  • 5 dkg dió (durvára vágva)
  • 2 db citromból nyert citromlé

A lekenéshez:

  • 1 db tojássárgája (felverve)
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott margarinnal, majd a többi alapanyag hozzáadása után a tojással és a tejföllel összeállítjuk a tésztát.
Egy kisebb és egy nagyobb cipóvá formázzuk. Folpackba csomagoljuk és a hűtőszekrényben pihentetünk, amíg a töltelék elkészül és kihűl.

Az almát lereszeljük, majd az egyik citrom levével meglocsoljuk.
A cukrot aranybarnára pirítjuk, majd a kinyomkodott almát hozzáöntjük.
Ráöntjük a második citrom levét, a fahéjat, és 1/2 dl felfogott almalében elkeverjük pudingport. Az egészet épp csak összekeverjük, összeforgatjuk, majd levesszük a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.

A nagyobb tésztát 38 cm-es tészta koronggá nyújtjuk, majd egy 30 cm-es porcelán pitesütőbe terítjük. Az oldalához igazítjuk a tésztát, hogy a formát felvegye. Az alját villával sűrűn megszurkáljuk, dióval megszórjuk.
Ráöntjük a kihűlt almás tölteléket.

A kisebb tésztából  a pite tetejére rácsot készítünk.
A felvert tojással lekenjük, és 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.

Értékeld a receptet

Buzási Lászlóné Erzsébet (88 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére