Réteges túrós pogácsa
Hozzávalók:
A töltelékhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
1 deci langyos tejben elkeverjük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
A liszthez hozzákeverjük a sót, az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és bedagasztjuk a tésztát.
(Célszerű több részletben beledolgozni a lisztet, mert lehet kevesebb vagy több szükséges.)
A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, bekeverjük a túrós tölteléket. A puha vajat, a túrót és a tojást botmixerrel krémesre keverjük. Egy pici sót is adunk hozzá.
( Lehet akár szárított vagy friss fűszereket, pirospaprikát is keverni bele.)
A megkelt tésztát 5 részre osztjuk, és egyenként kinyújtjuk őket. Mindegyiket megkenjük a túrós krémmel, és egymásra helyezzük őket. (A felső lapot már nem kell megkenni.)
20 percet kelesztjük, majd óvatosan kinyújtjuk legalább másfél centi magasra. A tetejét megkenjük a tojással és megszórjuk szezámmaggal, majd felkockázzuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép aranysárgára sütjük.