Retró lángos
Hozzávalók:
A sütéshez:
A fokhagymás kencéhez:
A feltéthez:
|
|
Elkészítés:
A lángoshoz langyosra melegítjük a tejet, belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk meleg helyen. Az élesztős tejet a sóval kevert liszthez adjuk, majd kidagasztjuk. Lefedve langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a fokhagymás kencét. A fokhagymagerezdeket összezúzzuk, sózzuk, felöntjük vízzel és egy kevés olajat adunk hozzá. (ez utóbbit én el is szoktam hagyni, mert a lángos enélkül is éppen elég olajos) A lila hagymát vékonyan felszeleteljük.
A szalonnát tetszés szerint felvágjuk, a kolbászt vékonyan felkarikázzuk.
Egy kisebb serpenyőben külön-külön lepirítjuk a szalonnát majd a kolbászt. Kis tálkákba tesszük őket külön-külön a tálalásig.
A megkelt tésztából olajos kézzel darabokat tépünk, majd a kezünkkel kb. 1 cm vastag lángosokat formázunk belőlük. Olajat forrósítunk egy lábosban vagy serpenyőben, és kisütjük benne a lángosokat (kb. 1-1 perc elég mindkét oldalnak). Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.
Fokhagymás kencével tejföllel megkenve, a feltétekkel ízlés szerint megrakva kínáljuk.
Tipp / megjegyzés: