Sajtfondü (fondue)
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A sajtokat lereszeljük,és hagyjuk hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.
A bort a zúzott fokhagymával felforraljuk,majd levesszük a gázról, hogy lehűljön.
Egy lábosban megolvasztjuk a vajat,majd a gázról lehúzva hozzákeverjük a szoba-hőmérsékletű reszelt sajtokat,az enyhén felvert két tojást,(vigyázzunk, hogy a tojás ne csapódjon ki) elkeverjük,majd egy szűrőn átszűrve hozzáadjuk a bort.
(a fokhagyma ne kerüljön bele,az íze már belefőtt a borba)
Sózzuk,borsozzuk,majd folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön összefőzzük.
Tálalhatjuk fondue tálban, így meleg marad,míg esszük.
Mártogathatunk bele kifli karikákat, vajon pirított bagettet, vagy akár párolt zöldségeket is.
Tipp / megjegyzés:
A sajtfondü nagyon jó, különösen hideg téli estéken. A fondue ízét a különféle sajtok adják, melynek használatával szinte végtelen a variációs lehetőség. Készíthetik borral illetve cseresznyepálinkával is. (nálunk a borral készített verzió vált be)
A sajtfondü mellé italként könnyű fehérbort, vagy meleg teát szokás kínálni.
A fondüzés összekovácsolja az embereket, egy baráti vagy családi összejövetelen jó kis beszélgetős esték kerekedhetnek az asztalnál miközben mindenki falatozik.