Salmorejo
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A tojást keményre főzöm., a sonkából egy szeletet vágok.
A többi összetevőt darabolom, egy keverőedénybe teszem
Öntök rá kevés paradicsomlevet, borecetet, chili szószt, fűszerezem. Hagyom állni a hűtőben, a tojással együtt.
Majd botmixerrel elkeverem., közben csorgatom bele az olíva olajat. Visszateszem a hűtőbe.
Tálaláskor ráteszem a tojást (lehet félbevágva, vagy darabolva) és a sonkát.
(Spanyol sonkám nem lévén, én ezúttal a PICK Békebeli füstölt Frikandó sonkát használtam. Tanúsítom, hogy ez is nagyon finom volt.)
Tipp / megjegyzés:
A Salmorejo tulajdonképpen a Gazpacho rokona, vagy még inkább testvére. Cordova-ból (Andalusia) ered. Szintén főzés nélkül készül, főleg paradicsomból és kenyérbélből. A tetejére kerülhet tükörtojás, vagy főtt tojás. De lehet rátenni sonkát is. Én most az utóbbi verziót készítettem el. Kiváló hűsítő, ugyanakkor laktató étel kánikulában.