Scone lekvárral
Hozzávalók:
A tálaláshoz:
|
|
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra légkeveréses módban. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a sütőport. Kockánként adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk szét. Addig, amíg jó kis morzsalékos tésztát nem kapunk. Adjuk hozzá a cukrot is.
Langyosítsuk fel a tejet mikróban , de legyen forró, csak langyos! Adjuk hozzá a citromlevet és a vanília kivonatot. Tegyük félre egy percre, ezalatt tegyük a tepsit a sütőbe.
Készítsünk egy mélyedést a száraz hozzávalókban és öntsük bele a tejes keveréket. Egy kés segítségével kezdjük el vágni a tésztát, így keverve össze a hozzávalókat. Egy kicsit ragadósnak tűnhet de ne ijedjünk meg!
Borítsuk az egészet lisztezett felületre. Lisztezzük be jól a kezünket és hajtsuk a tésztát 2-3szor össze, amíg egy kicsit puhább nem lesz. Nyújtsuk 4 cm vastagságúra, közben lisztezzük, hogy ne ragadjon le.
Lisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát. Majd gyúrjuk össze a maradékot, nyújtsuk ki és szaggassuk ki újra, amíg van tésztánk.
Óvatosan tegyük a pogácsákat a forró tepsire (amit előzőleg sütőpapírral bélelünk) és kenjük meg a tetejüket a felvert tojással. Süssük őket 10 percig, majd kínáljuk vajjal és lekvárral.
Ha teljesen kihűltek le is fagyaszthatjuk őket. Majd, ha kedvünk támad megenni, langyos (160 fokos) sütőben pár perc alatt olvasszuk ki és fogyasszuk egészséggel!
(Élesztős liszt híján a lisztbe fél csomag szárított élesztőt keverjünk.)
nutsnroll.blogspot.co.uk