Főoldal / Desszertek / Somlói galuska

Somlói galuska

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Somlói galuska

Somlói galuska

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 8 db tojás
  • 8 ek kristálycukor
  • 6 ek finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1/2 cs sütőpor

A krémhez:

  • 1 l tej
  • 8 dkg vaníliás puding /2 csomag/
  • 8 ek kristálycukor
  • 4 ek darált dió

A csoki öntethez:

  • 4 ek kakaópor
  • 4 dl tej
  • 1 ek vaj
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 dkg pudingpor vagy keményítő
  • rumaroma

A sziruphoz:

  • 1 dl víz
  • 1/2 dl rum vagy aroma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg mazsola

A díszítéshez:

  • 1/2 l habtejszín
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 10 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.

A sárgáját kikeverjük a cukorral. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és az átszitált lisztet és sütőport.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a felét.

A maradékba belekeverjük a kakaóport és azt is ráterítjük. Süthetünk két külön lapot is, de ez valamivel egyszerűbb.

Sütőben 160 fokon, kb 20-25 perc alatt megsütjük.

Kiborítjuk és hagyjuk kihűlni.

Megfőzzük a vaníliás pudingot és félre tesszük.

A vizet a cukorral és rumaromával vagy rummal felfőzzük és ebbe áztatjuk a mazsolát.

A mártáshoz kevés tejben kikeverjük a kakaót a cukorral és a pudingporral.

A maradék tejet felforralva beleöntjük a kakaót és kevergetve újra forraljuk. Közben hozzáadjuk a vajat és a rumaromát. Kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá verjük.

A piskótát lapjával kettévágjuk. Magasabb falú edénybe tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk a rumos sziruppal.

Rászórjuk a mazsolát, és a darált diót. Rákenjük a puding 3/4 részét és beborítjuk a másik lappal.

Elsimítjuk rajta a maradék pudingot, és kakaóport szitálunk rá.

Kockára vágva vagy kanállal “galuskákat” szaggatva, csoki mártással meglocsolva, tejszínhabbal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Somlói galuska 3.94/5 (16 értékelés)


Szólj hozzá!

A lap tetejére