Somlói galuska
Hozzávalók:A tésztához:
A krémhez:
A csoki öntethez:
A sziruphoz:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
A sárgáját kikeverjük a cukorral. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és az átszitált lisztet és sütőport.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a felét.
A maradékba belekeverjük a kakaóport és azt is ráterítjük. Süthetünk két külön lapot is, de ez valamivel egyszerűbb.
Sütőben 160 fokon, kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Kiborítjuk és hagyjuk kihűlni.
Megfőzzük a vaníliás pudingot és félre tesszük.
A vizet a cukorral és rumaromával vagy rummal felfőzzük és ebbe áztatjuk a mazsolát.
A mártáshoz kevés tejben kikeverjük a kakaót a cukorral és a pudingporral.
A maradék tejet felforralva beleöntjük a kakaót és kevergetve újra forraljuk. Közben hozzáadjuk a vajat és a rumaromát. Kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük.
A piskótát lapjával kettévágjuk. Magasabb falú edénybe tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk a rumos sziruppal.
Rászórjuk a mazsolát, és a darált diót. Rákenjük a puding 3/4 részét és beborítjuk a másik lappal.
Elsimítjuk rajta a maradék pudingot, és kakaóport szitálunk rá.
Kockára vágva vagy kanállal “galuskákat” szaggatva, csoki mártással meglocsolva, tejszínhabbal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!