Spárga rakottas
Hozzávalók:
A mártáshoz:
|
|
Elkészítés:
A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részét, alaposan mossuk meg, vágjuk le a bimbót, a szárrészt pedig daraboljuk fel. Ezután enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és tegyük félre.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé a baconszeleteket, és közepes hőmérsékletű sütőben, pár perc alatt süssük szép pirosra.
A tojásokat főzzük keményre, majd vékonyan szeleteljük fel. A sajtot reszeljük le, és tegyük félre.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A vajat hevítsük fel egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a mustárt, sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, keverjük alaposan össze, majd szórjuk meg a liszttel, és állandó keverés mellett pirítsuk pár pillanatig, majd vegyük le a tűzről.
Ezután adjuk hozzá a tejet, keverjük simára, csomómentesre, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve főzzük sűrűre a mártást. (ha túl sűrű lenne a mártás, egy kevés tejet öntsünk még hozzá)
Amikor a mártás kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a reszelt sajtot, és keverjük alaposan össze.
Egy sütőformát kenjünk ki vajjal, majd kanalazzunk bele pár evőkanál mártást. Ezután szórjuk rá az előzőleg roppanósra főzött spárga felét, majd szintén kanalazzunk rá a mártásból.
Ezután helyezzük rá a pirosra sült baconszeleteket, pakoljuk rá a felszeletelt főtt tojást, kanalazzunk rá pár kanál mártást, szórjuk rá a maradék spárgát, majd kanalazzuk rá a maradék mártást.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig. Ekkor vegyük ki a sütőből, helyezzük rá a spárgabimbókat, majd szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.