Svéd húsgolyó barna mártásban, kapros párolt karfiollal – paleo
Hozzávalók:A húsgolyókhoz:
A barna mártás hozzávalói:
|
|
Elkészítés:
A húsgombóchoz a mandulát és az útifűmaghéjat elvegyítjük. Felöntjük a magtejjel, elkeverjük és 5-10 percet állni hagyjuk.
A hagymát lereszeljük és kevés olajon megpároljuk. (Nem kell megpirítani, csak 2-3 percig puhítani.)
A darált húst sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel. Hozzáadjuk a tojást, a tejes keveréket, a hagymát és jó alaposan összekeverjük. Nedves kézzel kis golyókat vagy hosszúkás rudakat formázunk belőle. Majd egy olajjal lekent tepsire sorakoztatjuk őket. 180 fokos sütőben szép pirosra megsütjük.( Időközben forgassuk meg őket. Serpenyőben is süthetjük kevés olajon vagy zsíron.)
A mártáshoz a zöldségeket és a szalonnát apróra felvágjuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, hozzáadjuk a zöldségeket és a szalonnát, és kevergetve megpirítjuk. Addig amíg elkezd barnulni, de figyeljünk, hogy ne égjen meg. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszereket. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd alacsony lángon kb. 15 percig főzzük. Kivesszük belőle a babérlevelet, majd leturmixoljuk a tápiókával együtt. Ezután visszaöntjük az edénybe, és pár perc alatt összeforraljuk, hogy szépen besűrűsödjön.
A végén még szükség szerint sózzuk, borsozzuk. (Sűrű szitán is átpasszírozhatjuk, hogy még selymesebb állaga legyen, de enélkül is jó.)
A karfiolt rózsáira szedjük, és forró gőzben roppanósra pároljuk. Megszórjuk a kaporral, pici sóval, és meglocsoljuk kevés olajjal és összeforgatjuk.
A forró húsgolyókat a mártásba keverjük, és a kapros párolt karfiollal tálaljuk.
Vörösáfonya lekvár és savanyú uborka is jól passzol hozzá.
Tipp / megjegyzés:
Nagyon szeretjük a svéd húsgolyót, bár most éppen hosszúkásra formáztam, nem golyónak.