Svéd sáfrányos kalács
Hozzávalók:(30 darabhoz)
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A tésztához mindent bepakolunk a kenyérsütő üstjébe, a vaj kivételével. Összedolgoztatjuk a tésztát, 5 perc után a puha vajat is hozzá adagoljuk, majd amikor már szép fényes és hólyagos lett, kivesszük és kelesztőtálban lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapon átgyúrjuk. 10 percet pihentetjük, majd 30 darabra elosztjuk.(ha a fele mennyiségből készítjük akkor 15 részre).
A nyújtólapon hosszúra sodrunk minden egyes darabot és a képen látható módon megformázzuk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a kis kalácsokat, majd újabb 30 percig kelesztjük.A tetejüket lekenjük felvert tojással és minden kalácsot 2 szem mazsolával, illetve más szárított gyümölccsel díszítünk.
220 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha nagyobbak a kalácsok, akkor 15 perc is kell neki.
Finom kalács, érdekes a színe és a formája, a változatosság kedvéért érdemes kipróbálni.
Tipp / megjegyzés:
Luca napja nagyon fontos ünnep a skandinávoknál. Itt Norvégiában is, az óvodákban, iskolákban hófehérbe öltözött éneklő kórus járja végig a termeket Luca napján és ilyen kalácsot esznek. A recept egy norvég receptes füzetből való és én csak fél adagot készítettem.
Tudom a sáfrány igen drága fűszer, de most ehhez a kalácshoz beruháztam egy adagra.