Szalagos fánk Erzsike konyhájából
Hozzávalók:
A sütéshez:
|
|
Elkészítés:
Kevés langyos tejjel, 1 kiskanál liszttel, kevés porcukorral és az élesztővel kovászt készítünk.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Hozzáöntjük az élesztős tejet, a rumot, a liszteket és alaposan kidolgozzuk. Az olvasztott vajat apránként hozzáadjuk, kidagasztjuk, liszttel megszórjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszúrjuk és letakarva újra kelesztjük.
Egy lábosban étolajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, és úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra.
A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk első oldala szép pirosra megsült, megfordítjuk őket és most már fedő nélkül sütjük tovább. Így szép szalagok képződnek majd a fánkjaink oldalán körben.
Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és ne túl forró olajban süssük, mert a fánk belseje úgy nem sül át, de a külseje megég.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük.
Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.