Főoldal / Desszertek / Szalagos fánk Erzsike konyhájából

Szalagos fánk Erzsike konyhájából

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Szalagos fánk Erzsike konyhájából

Szalagos fánk Erzsike konyhájából

Hozzávalók:

  • 75 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 csipet só
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg vaníliás cukor
  • 10 dkg langyos, olvasztott vaj
  • 6 db tojássárgája
  • 5,5 dl tej
  • 3 cl rum

A sütéshez:

  • 5 dl olaj
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Nagyon egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Kevés langyos tejjel, 1 kiskanál liszttel, kevés porcukorral és az élesztővel kovászt készítünk.

A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Hozzáöntjük az élesztős tejet, a rumot, a liszteket és alaposan kidolgozzuk. Az olvasztott vajat apránként hozzáadjuk, kidagasztjuk, liszttel megszórjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszúrjuk és letakarva újra kelesztjük.

Egy lábosban étolajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, és úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra.

A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk első oldala szép pirosra megsült, megfordítjuk őket és most már fedő nélkül sütjük tovább. Így szép szalagok képződnek majd a fánkjaink oldalán körben.

Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és ne túl forró olajban süssük, mert a fánk belseje úgy nem sül át, de a külseje megég.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük.

Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.

Értékeld a receptet

Buzási Lászlóné Erzsébet (88 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére