Szalagos fánk Hajdula konyhájából
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük a sót, a porcukrot és a citrom héját. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a tej felét, belemorzsoljuk az élesztőt egy picit elkeverjük és megvárjuk míg felfut.
Hozzáadjuk az elkevert tojásokat és a rumot. Elkezdjük dagasztani és folyamatosan apránként adjuk hozzá a többi tejet és a margarint. A tészta gyönyörűen el kell, hogy váljon az edény falától. Letakarjuk és 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és lágyan 1,5 cm vastagra nyújtjuk. 6-8 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. Egy picit nagyobb hézagot hagyunk köztük a deszkán, mert még letakarva 30 percet kelesztjük.
Felforrósítjuk az olajat, majd úgy tesszük bele a tésztát, hogy a közepébe ceruzavéggel lyukat szúrunk és ami felül volt az kerül az olajba először. Lefedve lassan 1 percig sütjük, majd megfordítva fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük. Vigyázni kell a sütésnél, hogy nehogy megégjen vagy sületlen maradjon. (Én fogpiszkálót szúrok bele próbának)
kb. 20 db lesz belőle ha a 8 cm szaggatóval szaggatjuk. Nagyon finom, de egy kicsit tömöttebb állagú fánk.