Szezámos fasírtgolyók pitában
Hozzávalók:A pitához:
A húsgolyókhoz:
Az öntethez:
A pitába: (ízlés szerint)
|
|
Elkészítés:
A langyos cukros vízbe belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és az élesztős keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva, a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8-10 egyforma részre vágjuk, és egyenként gombócokat formázunk belőlük. Letakarva újabb 10-15 percig pihentetjük őket. Kissé lisztezett deszkán egyesével ovális alakúra nyújtjuk a gombócokat úgy, hogy kb. 1cm vastagok legyenek.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Sütés közben felpúposodik, és ahogy elkezd kicsi színt kapni már el is készült. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl.
Elkészítjük a fasírt golyókat.
A darált húst összekeverjük az egész tojásokkal, majd fűszerezzük pirospaprikával, apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, és a kakukkfű leveleivel.
A zsemlemorzsát beáztatjuk, kinyomkodjuk, majd a húshoz keverjük. Ha túl lágynak ítéljük a masszát, kevés zsemlemorzsát adjunk hozzá.
Vizes, szezámmagos kézzel kis gombócokat formálunk a masszából, majd bő, forró olajban kisütjük.
Az öntethez a majonézt, ketchupot, és a mustárt egy tálkában összekeverjük. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lilahagymát és csemegeuborkát, majd ízlés szerint fűszerezzük a sóval és a borssal. Betesszük a hűtőbe.
A pitákat megtöltjük káposztasalátával, a hagymával, a húsgolyókkal, majd meglocsoljuk a szósszal.