Szicíliai paradicsomos tészta húsgombóccal
Hozzávalók:A húsgolyókhoz:
A raguhoz:
A körethez/tálaláshoz:
|
|
Elkészítés:
A húsgolyókhoz valókat összekeverjük, kicsit pihentetjük, majd enyhén olajos kézzel golyókat formázunk belőle. Vágódeszkára vagy egy tálcára sorakoztatjuk őket.
A paradicsomot kicsumázzuk, kereszt alakban bevágjuk, és nagyobb fazékban, forró vízbe 1 percre belemártjuk. A paradicsomot kivesszük meghűtjük. Miután a paradicsom kicsit hűl, a héja könnyen lehúzható róla.
A vizet megsózzuk, majd ugyanebben az edényben megfőzzük a tésztát is. Közben újabb edényben vizet forralunk a húsgombócoknak. Mikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, még 5 percig főzzük őket, majd szűrőbe szedjük, ahol lecsöpögtek. (1 gombócot vágjunk ketté, és kóstoljuk meg. Ha a rizs puha a gombócban, akkor minden rendben.)
A hámozott paradicsomot apróra daraboljuk. A hagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.Kevés olíva olajon megdinszteljük mindkettőt, és enyhén megsózzuk. Hozzáadjuk az apróra darabolt hámozott paradicsomot és fakanállal szétnyomkodjuk. Felöntjük a paradicsomszósszal. Beletesszük az apróra vágott bazsalikomot, petrezselyemzöldet és a halványító zellert. Kevés borsot is őrlünk rá és összeforraljuk.
Néhány kanál mártást kiveszünk a raguból a tálaláshoz. Közben a tésztát, al-dente (fogkemény) állapotra kifőzzük, majd a vízből kivéve hozzákeverjük a paradicsomos raguhoz. Tálaláskor először a tésztával elkevert ragut, utána a húsgombócokat tesszük a tányérra, majd ezeket enyhén megöntözzük a félretett raguval.
Friss paradicsommal, és felaprított zöld fűszerekkel tálaljuk. Ízlés szerint füstölt sajtot is reszelhetünk a tetejére.