Szilvalekváros derelye
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A lisztből, a tojásokból, 2 dl víz és egy csipet só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. 15-20 percig gyúrjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta.
Két részre osztjuk és tálkával letakarva egy kicsit pihentetjük.
Olajon a grízt megpirítjuk és 2 dl forró vízzel felöntjük, elzárjuk alatta a gázt.
A tésztát két részletben nagyon vékonyra kinyújtjuk.
Amikor az egyik lapot kinyújtottuk, egyenlő közökben egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, egymástól kb. 5 cm távolságra.
Ráhajtjuk a tészta másik felét és az ujjunkkal a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk.
Derelyevágóval feldaraboljuk.
A feldarabolt tészta széleit villával körbenyomkodjuk, nehogy a lekvár kifolyjon belőle..Egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni, amibe beleszórjuk a sót.
Forró vízben vízben kifőzzük ha feljön a víz tetejére akkor jó.
Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe.Porcukorral meghintjük
Tipp / megjegyzés:
Egy biztos elég maceráns,és csak házi sűrű szilvalekvárral jó,de kárpótol mert nagyon finom.