Szilvalekváros pite
Hozzávalók:24 x 24 cm-es formához:
Tálaláshoz ízesített tejföl:
|
|
Elkészítés:
Egy keverőtálba beleütjük az egész tojásokat, majd hozzáadjuk a mézet, ízlés szerint édesítőszert, a vaníliaaromát, a fahajat, és a tejszínt. Ezután kézi habverővel simára keverjük. (amennyiben teszünk hozzá bodzát, akkor hozzákeverjük a száráról lecsipkedett bodzavirágot is)
Végül a kukoricalisztet összekeverjük a sütőporral, majd szintén a keverékhez öntjük, és fakanállal összekeverjük. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)
Egy sütőformát (v. tepsit) alaposan kikenünk vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Ezután beleöntjük az előzőleg alaposan összekevert masszát.
Tetejére ízlés szerint keményebb lekvárt potyogtatunk. (szilvalekvárt, sárgabaracklekvárt, v. vegyes gyümölcslekvárt….)
Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt készre sütjük. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
Sütés után a sütőből kivesszük, majd a formában hagyjuk kihűlni. Közben elkészíthetjük az ízesített tejfölt.
A tejfölt simára keverjük az édesítőszerrel, a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal.
Tipp / megjegyzés:
Tálaláskor a pitét ízlés szerint felszeleteljük, majd az ízesített tejföllel kínáljuk.