Tarjás házi burger
Hozzávalók:A hamburgerzsemléhez:
A kenéshez:
A tetejére:
A húspogácsához:
A zsemlébe:
A sütéshez:
A hamburger szószhoz:
|
|
Elkészítés:
A zsemle hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, majd dagasztó programra állítva hagyjuk, hogy a gép dagassza-kelessze a tésztát.
Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma darabba vágjuk a tésztát. (kb. 12-15 dkg/db)
Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kicsit távolabb, hiszen még kelni fognak.
Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljenek.
Amikor a kis gömböcök megkeltek, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
180 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt megsütjük. Légiesen könnyű és aranybarna hamburger zsemle a végeredmény.
Elkészítjük a hamburger szószt. A majonézt, ketchupot, és a mustárt egy tálkában összekeverjük, majd sóval és borssal ízesítjük. Betesszük a hűtőbe.
A marhahúst sózzuk-borsozzuk majd alaposan összedolgozzuk. 6-8 egyforma méretű gombócot formázunk belőle. (kb 10-12 dkg/gombóc.)
Egy grillserpenyőt felhevítünk, vékonyan kiolajozunk, majd a kerekre lapogatott húspogácsák mindkét oldalát megsütjük benne. Még forrón, minden húspogácsa tetejére 1-1 szelet sajtot teszünk.
A serpenyőben visszamaradt zsiradékon, magas hőfokon, pirosra sütjük a tarja (vagy sonka) szeleteket.
A házi készítésű zsemléket kettévágjuk, Mindegyikbe teszünk jégsalátát, paradicsom szeleteket, a még forró sajtos hamburgerhúst. A tetejére tesszük a sült tarját, a lilahagyma karikákat és csemegeuborka szeleteket. Rácsurgatjuk a hamburgerszószt végül a zsemle tetejével befedjük.
Jó étvágyat kívánok!