Főoldal / Levesek / Tárkonyos zöldbableves

Tárkonyos zöldbableves

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Tárkonyos zöldbableves

Tárkonyos zöldbableves

Hozzávalók:

  • 600 g zöldbab (fagyasztott)
  • 1 kg burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 4 ek. liszt
  • 3 ek. olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • ízlés szerint: őrölt bors, majoranna, tárkony, őrölt pirospaprika, köménymag
  • ízlés szerint: só, ecet, erős paprika
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először apróra felvágjuk a hagymát. Utána felmelegítjük az olajat egy nagy (5 literes) fazékban, és beletesszük a hagymát, a majoránnát, a köménymagot, a tárkonyt és a babérlevelet. Ezeket együtt pirítjuk 2-3 percig az olajban, vigyázva, hogy meg ne égjenek. Utána beletesszük a fokhagymát, a paradicsompürét és a pirospaprikát. Ezután felöntjük egy kevés (1 dl) vízzel, és megsózzuk.
Mikor felforr a víz, beleöntjük a fagyott zöldbabot, megforgatjuk a szaftban, és felöntjük az egészet 2,5 liter vízzel.

Megvárjuk, hogy felforrjon a víz a babbal, ezalatt megtisztítjuk, és feldaraboljuk kisebb kockákra a krumplit.Beletesszük a levesbe a burgonyát. (Ha valaki újkrumplival akarja csinálni, akkor azt csak kb. 10 perc múlva tegye bele, mert az gyorsabban megfől mint a régi.) Ekkor, aki szereti, tehet bele erős paprikát is.
Újra megvárjuk, amíg felforr a leves, ekkor lefedjük, levesszük alatta a lángot kicsire, és kb. 20 perc alatt megfőzzük. Érdemes a vége felé ránézni, hátha hamarabb megfől.

Ezután teszünk bele 2 ek. ecetet. Megkóstoljuk a levest, hogy milyen az íze, és ekkor szoktam még bele tenni sót vagy ételízesítőt, vagy még ecetet, ha szükséges.
Mikor kész a leves, egy külön edényben a a tejfölt összekeverjük a tejszínnel és a liszttel és a levesből vett forró lével, azért, hogy ne legyen csomós a liszt. Utána beleöntjük a levesbe, ekkor is kevergetve a habverővel.

Megvárjuk, amíg egyet buggyan a leves, és el is készült.

Értékeld a receptet

Buzási Lászlóné Erzsébet (88 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére