Tavaszi csirkemell
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A megmosott húst kisebb kockákra vágjuk.
A sárgarépát megpároljuk, és apró kockákra vágjuk.
A kenyeret vízbe beáztatjuk.
A tejfölt, tojást sót, borsot, az apróra vágott (vagy zúzott) fokhagymát, és a sajt háromnegyed részét kikeverjük
Az őzgerinc formát kicsit zsírral kikenjük, és morzsával meghintjük.
A sonkaszeleteket egy más mellé elhelyezzük a formában, úgy,hogy a szélei kilógjanak belőle, és majd visszalehessen hajtani.
A kenyeret kivesszük a vízből, és kinyomkodjuk, majd a tejfölös keverékhez hozzáadjuk, végül hozzáadjuk az apróra vágott párolt sárgarépát, az apróra vágott petrezselymet, és a csirkemell darabokat is.
A csirkemellet masszát az őzgerinc formába öntjük, és elsimítjuk.
A tetejét a sonkacsík lelógó részeivel befedjük.
Egy deci tejfölbe egy tojás sárgáját elkeverjük, és az őzgerincünket megkenjük vele, majd meghintjük a maradék reszelt sajttal.
180-200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük.
Amikor kicsit kihűlt kifordítjuk az őzgerinc formából a tavaszi csirkemellet, és szeletelve, tetszőleges körettel tálaljuk.
Aki szereti alufóliával bélelt tepsire is kifordíthatja, és ekkor még vissza lehet tenni a sütőbe picit, hogy a sonka a tetején megpiruljon.