Töltött pecsenyekacsa
Hozzávalók:
A töltelékhez:
A mártáshoz:
|
|
Elkészítés:
A kacsa bőrét óvatosan elválasztjuk a melle húsától, és a comboktól.
Elkészítjük a tölteléket: a gombát megpucoljuk, felszeleteljük, és kevés zsiradékon megpároljuk.
Hozzáadjuk az apró kockákra vágott kacsamájat, és erős tűzön gyorsan kevergetve átpirítjuk.
A zsemlét a tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk. (a tejre nincs a továbbiakban szükségünk)
A kicsavart zsemlét a gombás májhoz adjuk. Belekeverünk 1 evőkanál tejfölt, 1 evőkanál paradicsompürét, 1/2 dl vörösbort, 1 egész tojást, és 1 evőkanál zsemlemorzsát. Ízlés szerint sóval-borssal, petrezselyemmel ízesítjük és jól összedolgozzuk.
Az elkészült töltelékkel megtöltjük a kacsát.(tölthetjük a megsózott hasüregébe, de a bőre alá is a tölteléket) A kacsa hasüregébe 1-2 megmosott, megszurkált almát is teszünk.
A nyílásokat összetűzzük vagy összevarrjuk. A combokat és a szárnyat a törzshöz rögzítjük. Kívül is alaposan megsózzuk, hideg zsírral megkenjük, és a hátára fektetve, pecsenyesütőbe helyezzük.
Mérsékelt forró sütőben, zsírjával 15 percenként öntözgetve, puhára, pirosra sütjük. Sütés közben, óvatosan, az egyik majd másik oldalára fordítjuk, hogy szép egyenletesen piruljon.
A megsült kacsát tálra téve, letakarjuk, és 15 percig meleg helyen (pl: a nyitott ajtajú sütőben) tartjuk.
A visszamaradt, leszűrt pecsenyelébe 1/2 dl tejfölt, és 1/2 dl vörösbort öntünk. Elkeverjük, összeforraljuk, és külön csészében adjuk az asztalra.
A kacsából a zsineget, vagy a hurkapálcikát eltávolítjuk, majd a kacsát kínáló tálra helyezzük. Tetszés szerinti körettel kínáljuk. (burgonyapüré, hercegnő burgonya, párolt káposzta…)
Jó étvágyat!