Mézeskalács II.
Hozzávalók:
Díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
A meleg mézben feloldjuk a margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, majd a szódabikarbónával elkevert és sűrű szitán átszitált lisztet és a fűszereket.
Jól összedolgozzuk.Fontos hogy sima tésztacipót kapjunk.
Fóliába csomagolva minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve, lisztezett nyújtódeszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd változatos formákat szaggatunk belőle, lisztbe mártott kiszúrókkal. (ha nem mártjuk lisztbe könnyen beleragadhat a tészta)
Előmelegített sütőben 180-190 fokon 8-10 percig sütjük.
Ha karácsonykor a fára szeretnénk akasztani a mézeskalácsokat, célszerű még sütés előtt egy szívószállal kilyukasztani a süteményeket.
A kihűlt mézeskalácsot cukormázzal díszítjük:
Gőzfürdő felett a különálló tojásfehérjéből habot verünk, majd apránként hozzákeverjük az átszitált porcukrot.
Addig keverjük gőz fölött, míg jó kemény habot nem kapunk.(Csak azzal lehet szépen díszíteni)
A masszát egy nyomózsákba töltjük, ezzel díszítjük a formákat. (én nylon zacskót használok, aminek nincsen széles hegesztése, annak a csücskét vágom ki, és így díszítem a mézeskalácsot)
Tipp / megjegyzés:
A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás.
Az összetevőket összekeverik, a tésztát átgyúrják, hűvös helyen pihentetik, kilapítják, majd formázzák. A tészta jól alakítható, ám melegen ragacsossá válik.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos formáival és díszítésével sokféle jelképet jeleníthet meg. Karácsonykor a karácsonyfa dísze lehet, a cukormázzal díszített mézes sütemény.