Túrós sós rúd
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Ha kovásszal dolgozunk akkor a liszt harmadával morzsásra gyúrjuk a kovászt. A maradék lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot (gyorsan), hozzáadjuk a sót, majd összekeverjük a kovászos liszttel. Gyorsan dolgozzunk, mint ahogy a vajas tésztákkal szokás, ne olvadjon el a hideg vaj a kezünktől. Ezután jön a túró, a tojássárgája és a tejföl (amennyit a tészta felvesz). Szintén gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha összeállt a tészta nem szabad tovább gyúrni. Becsomagoljuk és hűvösre tesszük 3-4 órára vagy egy egész éjszakára.
Pihentetés után, kinyújtjuk a tésztát viszonylag vékonyra (3-4 mm). Megkenjük tojásfehérjével (vagy egész tojással)és megszórjuk a kívánt feltéttel.
Csíkokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a rudakat.
220 fokra melegítjük elő a sütőt és készre sütjük a rudakat.
Ropogós, leveles sós rudakat kapunk, melyek másnap is finomak, ropogósak, de semmiképpen ne csomagoljuk be zacskóba.
Tipp / megjegyzés: