Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Túrós sós rúd

Túrós sós rúd

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Túrós sós rúd

turos-sos-rud

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg hideg vaj (fele lehet disznózsír is)
  • 2 púpos teáskanál só
  • 1dkg friss élesztő vagy 10 dkg kovász (vagy 1 teáskanál porélesztő)
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 tojássárgája (elhagyható)

A tetejére:

  • tojásfehérje a kenéshez
  • sajt
  • magvak
  • egész kömény, mák, szezám ízlés szerint
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Ha kovásszal dolgozunk akkor a liszt harmadával morzsásra gyúrjuk a kovászt. A maradék lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot (gyorsan), hozzáadjuk a sót, majd összekeverjük a kovászos liszttel. Gyorsan dolgozzunk, mint ahogy a vajas tésztákkal szokás, ne olvadjon el a hideg vaj a kezünktől. Ezután jön a túró, a tojássárgája és a tejföl (amennyit a tészta felvesz). Szintén gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha összeállt a tészta nem szabad tovább gyúrni. Becsomagoljuk és hűvösre tesszük 3-4 órára vagy egy egész éjszakára.

Pihentetés után, kinyújtjuk a tésztát viszonylag vékonyra (3-4 mm). Megkenjük tojásfehérjével (vagy egész tojással)és megszórjuk a kívánt feltéttel.

Csíkokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a rudakat.
220 fokra melegítjük elő a sütőt és készre sütjük a rudakat.

Ropogós, leveles sós rudakat kapunk, melyek másnap is finomak, ropogósak, de semmiképpen ne csomagoljuk be zacskóba.

Tipp / megjegyzés:

Túrós sós rúd 5.00/5 (2 értékelés)

Laura (56 Recept)


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére