Főoldal / Desszertek / Mézes krémes

Mézes krémes

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mézes krémes

Mézes krémes

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 8 dkg vaj (vagy margarin)
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 6 ek méz (olvasztott)
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 3 ek. tejföl
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj
  • 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 8 dkg búzadara
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 ek rum

A tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 kk olaj
  • szeletelt mandula vagy fehér-csokoládé forgács(elhagyható)
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, és a reszelt citromhéjat. A mézet kicsit megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és elkeverjük. Amikor már éppen csak langyos, hozzáadjuk a tojást is.

A vajas-mézes-tojásos keveréket a szárazanyagokra öntjük, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle. A tésztából három egyenlő cipót formázunk, majd letakarva 20percet pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A deszkát vastagon belisztezzük.
Vékonyra ki nyújtunk egy cipót, majd a sodrófára tekerjük, és a sütőpapírral fedett sütőlapra kitekerjük.
A forró sütőben, 10 perc alatt szép világos barnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A maradék 2 cipóval is ugyanígy járunk el.

Elkészítjük a krémet. A tejet egy lábosban feltesszük a tűzre. A meleg tejbe beleszórjuk a grízt, majd folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Félretesszük hűlni, időközben néha megkeverjük.
A puha vajat a porcukorral, a rummal és a tojással habosra kikeverjük.
Ha a főzött grízes krém kihűlt, kézi mixerrel beledolgozzuk a kihabosított vajas keveréket. A krémet kettő részre osztjuk, és a kihűlt lapok közé kenjük.

A csokoládét összetörjük, vízgőz fölött megolvasztjuk, és belekeverünk egy kevés olajat. (használhatunk helyette vajat is).
A csoki mázat a sütemény tetejére csurgatjuk, majd késsel, vagy spatulával elkenjük. Tetszés szerint megszórhatjuk fehér csoki reszelékkel, szeletelt mandulával is mielőtt a csokoládé megköt.
Hidegre tesszük, és legalább egy éjszakát állni hagyjuk. Ha a lapok megpuhultak, szeletelve kínáljuk.

Mézes krémes 5.00/5 (3 értékelés)

Marcsi (646 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére