Főoldal / Desszertek / Francia mákos

Francia mákos

Francia mákos

Francia mákos

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 25 dkg liszt
  • 6 evőkanál víz
  • 12 dkg mák (egészben, nem darálva)
  • 2 kk. sütőpor

A mézes lapokhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 ek. méz
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • kevés tej (kb. 1-1/2 dl)

A krémhez:

  • 3 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 liter tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin

A tetejére:

  • 20 dkg dió
  • 2 ek margarin
  • 2 ek cukor
  • 1 tábla csokoládé(Ét vagy tej ízlés szerint)
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

(sütés kb. 30-35 perc, 180 fokon)
A tojásokat a cukorral és a vízzel kihabosítjuk. A lisztbe a sütőport elkeverjük, majd kanalanként a tojásos keverékhez adjuk és lassan belekeverjük. A legvégén a mákot (egészben) szintén lassan belekeverjük. Ezután egy sütőpapírral bélelt normál méretű (nekem 36 x 28) tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

Gyönyörű magas lesz, és ha már letelt a sütési idő, az ajtót kinyitva még 5 percig a lekapcsolt sütőben hagyjuk. Majd melegen kifordítjuk a deszkára, lehúzzuk róla a sütőpapírt, de rögtön visszafordítjuk, hogy a teteje vékony rétege le ne jöjjön. (Gyorsan, de óvatosan dolgozzatok vele.)

A mézes lapok hozzávalóit egy tálban (vagy a deszkán) összegyúrjuk, ketté osztjuk, lisztezett deszkán a tepsink méretére nyújtjuk őket, és 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.

A vaníliás pudingot 7-10 dl tejben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A puha margarint a porcukorral és a vaníliáscukorral kihabosítjuk, majd a kihűlt pudinghoz keverjük.

Összeállítjuk a süteményt. Alulra mézes lap kerül, amire krém, majd a mákos piskóta, ismét krém, majd a második mézes lap. A tetejére simítjuk a maradék krémet.

A diót egy serpenyőben megpirítjuk majd durvára vágjuk. Ha kihűlt, a sütemény tetejére szórjuk. Vigyázni kell, hogy annyi krém jusson a tetejére, hogy a darabos dió félig belesüppedjen.

A serpenyőbe 2 ek. margarint (vajat) teszünk. Erre 2 púpos ek. kristálycukrot, majd karamellizáljuk úgy, hogy a zsiradék elpárologjon. Állandóan keverni kell, a végén, ha már szép sötétbarna, levenni és addig keverni gyorsan, amíg ki nem hűl. A tészta tetején lévő krémre sűrűn rászórjuk.

A legvégén egy nagy lyukú reszelőn tejcsokit reszelünk rá.

Fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük, majd szeletelve kínáljuk.

Joó Ibolya (71 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére