Főoldal / Desszertek / Semlor – svéd töltött farsangi fánk

Semlor – svéd töltött farsangi fánk

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Semlor – svéd töltött farsangi fánk

Semlor - svéd töltött farsangi fánk

Hozzávalók:

(16-18 db)

A fánkoz:

  • 3 dl langyos tej
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 0,5 tk. só
  • 1 tojás
  • 3 tk. őrölt kardamom
  • 15 dkg puha, de nem olvasztott vaj
  • kb. 12 dl  liszt (nekem ez kb. 70 dkg szokott lenni)
  • 1 tojás a kenéshez

A vaníliás krémhez:

  • 2,5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 6 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 3 tojássárgája
  • 2 ek.étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín  pici cukorral felverve
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tejet a tejszínnel egy kis fazékban feltesszük melegedni. A vaníliarudat kettévágjuk a magokat kikaparjuk és félretesszük. Az üres vaníliarudat beletesszük a tejbe, és azzal együtt forraljuk fel.

A cukrot, a tojássárgákat és a keményítőt simára keverjük egy kis tejjel. Amikor a tej felforrt, a vaníliarudat kidobjuk belőle. A forró tejet folytonos keverés közben a tojássárgás keverékhez öntjük, majd visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojássárgája. Amikor elkészült belekeverjük a vanília magokat, átöntjük egy tálba, lefedjük fóliával és kihűtjük.

(Akinek nincs ideje vaníliakrémet főzni, használhat hozzá pudingot is, de azért igazi főzött vanília krémmel az igazi.)

A tésztához egy kevés langyos tejben elkeverünk egy kis cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Amikor felfutott, minden hozzávalót bepakoljuk a mixer táljába és bedagasztjuk a tésztát. Az összes lisztet nem kell egyszerre hozzáadni, hanem fokozatosan, lehet, hogy kevesebb is elég, de lehet, hogy picit több kell. A kardamomtól nem kell tartani, nagyon finom íze és illata van, a legfinomabb egyébként frissen őrölve, csakúgy, mint a legtöbb egyéb fűszer.

A tésztát letakarva hagyjuk a duplájára kelni, majd 16 részre osztjuk. (kb. 16-18 darab jön ki belőle, de persze lehet kisebbeket is készíteni)

Minden darabot úgy formázunk meg mint a zsömlét, és sütőpapíros tepsire rakosgattam őket. Újra hagyjuk a duplájára kelni, kb. 40-45 percig, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Amikor szép aranybarna, akkor elkészült. Rácson hagyjuk kihűlni őket, majd levágjuk a kalapjukat. A belsejüket kicsit kikaparjuk. (ezt a hagyományos módszernél a mandulamasszához keverik, és visszatöltik,de valaki mindig elcsipegeti, de félre is lehet tenni édes morzsának)

A fánkokat megtöltjük vaníliakrémmel, a tetejére felvert tejszínhabot nyomunk, visszatesszük a kalapjukat és meghintjük őket porcukorral.

Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és még olajszag sem lesz a házban.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére