Törökméz
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Kenjünk ki egy 20 cm-es négyzet alakú serpenyőt, de ne legyen túl nagy, mert akkor nagyon szétfolyik és nagyon vékony lesz a törökméz.
Egy lábasban karamellizáljuk meg a cukrot és a mézet. Nagyon alacsony lángon dolgozzunk és folyamatosan kevergessük. Nem szabad kapkodni és nagy lángon készíteni mert megéghet, és akkor nem lesz finom .
Ha elkészült a karamell zárjuk el a tüzet és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a szódabikarbónát. Gyorsan dolgozzunk és gyorsan öntsük át a formába!
Innentől kezdve ne nyúljunk hozzá! Hagyjuk, hogy kitöltse a rendelkezésére álló teret és, hogy megemelkedjen.
Egy éjszakára hagyjuk magára, majd másnap könnyedén kiboríthatjuk a formából és törhetjük darabokra kedvünk szerint.
(kb. 2 óra alatt megkeményedik, de én vártam vele reggelig.)
Csomagoljuk átlátszó fóliába, vagy celofánba, kössük át egy szalaggal és tegyünk rá egy névre szóló kártyát.
Szerintem sikere lesz:)
Tipp / megjegyzés:
Ez nagyszerű ajándék ötlet is és nagyon gyors kis finomság, amit sütés nélkül elkészíthetünk. Igaz várni kell amíg kiszáradt teljesen, de utána sok oldalúan felhasználhatjuk. Itt Londonban például nagyon nagy divat törökmézes tejturmixot inni, de rászórhatjuk a fagyinkra, vagy akár csokis sütemény tetejére is.
Az előkészület kb. 5 percet vesz igénybe és gyerekekkel is remekül végrehajtható a művelet, sőt nagyon izgalmas, ahogy pezseg a szódabikarbónától.
nutsnroll.blogspot.co.uk