Főoldal / Desszertek / Túrós almás pite

Túrós almás pite

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Túrós almás pite

Túrós-almás pite 3

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 70 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 0,5 mk. só
  • 8 dkg cukor
  • 0,5 mk. szódabikarbóna
  • 10 dkg zsír
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 dl tejföl

Töltelékhez:

  • 1 kg zsírszegény túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 tk. szárított narancshéj
  • 1,5 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj

Töltelék hintéshez:

  • 10 ek. zsemlemorzsa

Tészta lekenéshez:

  • 1 tojás
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 10 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Lisztet mély tálba öntjük,közepébe mélyedést készítünk.A mélyedésbe tesszük az összes hozzávalót, majd jól össze gyúrjuk, ha nem áll össze tegyünk még hozzá tejfölt. Közepes keménységű tésztát kell kapnunk. A tésztát letakarva félretesszük.

Elkészítjük a túrós és almás töltelékeket.

A túrót egy nagyobb tálba tesszük, hozzá adjuk a cukrot, a szárított narancs héjat, ( Ha nincs akkor 1 bio narancs héját reszelve) a vaníliás cukrot, a porcukrot. Jól összekeverjük, és félretesszük.

Az almát meghámozzuk és almareszelőn lereszeljük, majd hozzá adjuk a fahéjat és a cukrot. Összekeverjük és félretesszük.

A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd két nagyobb és két kisebb cipót formálunk belőle.

Egy 38×36 cm-es tepsit enyhén kizsírozunk és meghintjük liszttel. Egy másik 18×25 cm-es tepsit szintén enyhén megzsírozunk,liszttel meghintjük. (de készíthetjük a süteményt egy nagy tepsiben is, ebben az esetben a tésztát csak 2 részre osztjuk szét)
A nagyobb cipó egyikét 38×36 cm-es tepsi méretre nyújtjuk, és bele fektetjük, 1 ek. morzsával meghintjük,majd a  túró 3/4- részét egyenletesen elsimítjuk rajta, és meghintjük 2 evőkanál morzsával, erre  kerül az alma 3/4 része kinyomkodva, majd ismét morzsával hintjük meg.A második nagyobbik cipót kinyújtjuk, és az alma tölteléket befedjük vele. Széleit kissé lenyomkodjuk,és félre tesszük.

Ugyanígy járunk el a másik kisebb adaggal is.

Ha azzal is végeztünk villával a tészták tetejét megszurkáljuk, majd 1 felvert tojással megkenjük.

200 fokra előmelegített sütőben, 35 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Ha megsült tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha már langyosra hűlt vaníliás porcukorral meghintjük.

Amikor teljesen kihűlt kockára vágva tálaljuk.
A túrós almás pite, nagyon finom és kiadós sütemény.

Tipp / megjegyzés:
A túrós és almás tölteléket már előző nap is elkészíthetjük, hűtőbe téve másnap felhasználható, így időt spórolunk meg.

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére