Túrós, mákos, meggyes kelt rétes

Hozzávalók:
A tészta kenéséhez:
A túrós töltelékhez:
A meggyeshez:
A mákoshoz:
A rétes kenéséhez,locsolásához:
|
|
Elkészítés:
A lisztet a sóval, és tojással elkeverjük.
Az élesztőt a cukorral, 2 dl langyos tejben felfuttatjuk. A megkelt élesztőt és maradék tejet a liszthez adjuk és tésztát dagasztunk belőle.
Ez a tészta lágyabb a fánk tésztánál, de ilyennek is kell lennie.
Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ekkor lisztezett deszkára borítjuk és 3 cipót formálunk belőle. (Nem gyúrjuk át!)
10 percig letakarva pihentetjük.
Közben a túrót, a citrom reszelt héját és a cukrot összekeverjük.
A tejfölt elkeverjük a tojásokkal.
Az asztalra egy nagy terítőt teszünk, liszttel meghintjük.
Az első cipót a közepére tesszük, olajjal lekenjük és szép vékonyra kihúzogatjuk. Széleit leszedjük.
Olajjal és a tojásos tejföllel meglocsoljuk. Rászórjuk a túrós töltelék 1/3 részét és a két szemközti oldalával feltekerjük úgy, hogy egymás felé nézzen.
Olajjal kent tepsibe tesszük és a tetejét étolajjal lekenjük.
A második cipónál is így járunk el.
A harmadik rétes túrós, magozott meggyel megszórva.
A 3 cipóról leszedett széleket szépen összedolgozzuk és cipót formázunk belőle. Étolajjal lekenjük és 20 percet pihentetjük.
A terítőn kihúzogatjuk, meglocsoljuk étolajjal és a tojásos tejföllel.
A mákot ízlés szerinti mennyiségű cukorral összekeverjük, ízesítjük egy kis citromlével.
Rászórjuk a rétesre majd feltekerjük. Olajjal kent tepsibe tesszük és a tetejét étolajjal lekenjük.
A tepsiben még fél órát kelesztjük őket.
Szemmel láthatóan szépen feljön.
190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük őket.
Nagyon finom rétes.
Ajánlom szeretettel.
Jó étvágyat hozzá!
Receptkirály.hu Receptek képekkel