Túrós, mákos, meggyes kelt rétes
Hozzávalók:
A tészta kenéséhez:
A túrós töltelékhez:
A meggyeshez:
A mákoshoz:
A rétes kenéséhez,locsolásához:
|
|
Elkészítés:
A lisztet a sóval, és tojással elkeverjük.
Az élesztőt a cukorral, 2 dl langyos tejben felfuttatjuk. A megkelt élesztőt és maradék tejet a liszthez adjuk és tésztát dagasztunk belőle.
Ez a tészta lágyabb a fánk tésztánál, de ilyennek is kell lennie.
Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ekkor lisztezett deszkára borítjuk és 3 cipót formálunk belőle. (Nem gyúrjuk át!)
10 percig letakarva pihentetjük.
Közben a túrót, a citrom reszelt héját és a cukrot összekeverjük.
A tejfölt elkeverjük a tojásokkal.
Az asztalra egy nagy terítőt teszünk, liszttel meghintjük.
Az első cipót a közepére tesszük, olajjal lekenjük és szép vékonyra kihúzogatjuk. Széleit leszedjük.
Olajjal és a tojásos tejföllel meglocsoljuk. Rászórjuk a túrós töltelék 1/3 részét és a két szemközti oldalával feltekerjük úgy, hogy egymás felé nézzen.
Olajjal kent tepsibe tesszük és a tetejét étolajjal lekenjük.
A második cipónál is így járunk el.
A harmadik rétes túrós, magozott meggyel megszórva.
A 3 cipóról leszedett széleket szépen összedolgozzuk és cipót formázunk belőle. Étolajjal lekenjük és 20 percet pihentetjük.
A terítőn kihúzogatjuk, meglocsoljuk étolajjal és a tojásos tejföllel.
A mákot ízlés szerinti mennyiségű cukorral összekeverjük, ízesítjük egy kis citromlével.
Rászórjuk a rétesre majd feltekerjük. Olajjal kent tepsibe tesszük és a tetejét étolajjal lekenjük.
A tepsiben még fél órát kelesztjük őket.
Szemmel láthatóan szépen feljön.
190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük őket.
Nagyon finom rétes.
Ajánlom szeretettel.
Jó étvágyat hozzá!