Túrós pogácsa Erzsike konyhájából
Hozzávalók:
A lekenéshez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk, langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet a sóval elkeverjük, hozzá adjuk a megkelt élesztőt és a többi hozzávalókkal jól kidolgozzuk. Lisztezett munkalapon vékonyra kinyújtjuk. Az olvasztott margarint a liszttel elkeverjük,a tésztánkat lekenjük vele. Henger alakúra feltekerjük.
20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk, 4 részbe hajtjuk és pihentetjük újabb 20 percet.
Ezután 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, felvert tojással lekenjük, berácsozzuk, tetszés szerinti nagyságú szaggatóval kiszúrjuk.
Szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre sorakoztatjuk. 20 percet kelni hagyjuk, közben 220 fokra előmelegítjük a sütőt.
A pogácsát betesszük sülni, sütés félidejénél alufóliával befedjük, hogy meg ne égjen a teteje.
(Én 30 percig sütöttem, a végén a fóliát levettem, hogy a teteje szép színt kapjon.)
Nem tévedés, a tésztában nincs tojás!