Túrótöltelékes gombóc
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A prézlihez:
A tálaláshoz:
|
|
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. A burgonyát leszűrjük és még melegen áttörjük egy burgonya nyomón.
Egy nagy fazékban kb. 2-3 liter vizet melegítünk, egy nagy csipet sót is adunk hozzá.
Amíg a víz felforr, a tészta hozzávalóit összegyúrjuk szép simára. Ugyanígy teszünk a túrótöltelékkel is, minden hozzávalóját összekeverjük egyenletesre.
A tésztát kb 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és nagyjából 20 db 8-szor 8 cm-es négyzetre vágjuk (ha a szélén háromszög marad az sem baj, ebből is lehet gombócot formázni). Minden tésztanégyzet közepére teszünk egy púpos teáskanálnyi tölteléket. A tésztanégyzeteket óvatosan felemeljük, a sarkait egy pontba összefogjuk, batyuszerűen, és alaposan összenyomkodjuk, és gombóccá formázzuk.
Amikor a víz gyöngyözve forr, 10-esével kifőzzük a gombócokat. Nem árt 2 perc után kicsit megpiszkálni a lábos alján őket, nehogy leragadjanak.
Közben egy serpenyőben elkészítjük a prézlit, a meleg olajon barnára pirítjuk a zsemlemorzsát.
Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még egy percet várunk, szűrőkanállal átszedjük őket a prézlire, és megforgatjuk.
Ugyanígy kifőzzük a második adagot is. Cukros tejföllel tálaljuk.