Vadas
Hozzávalók:Az alaphoz:
További hozzávalók:
A burgonya gombóchoz:
A zsemlegombóchoz:
|
|
Elkészítés:
A fentiekből húslevest főzünk 2 nappal a vadas készítése előtt.(semmi mással nem ízesítjük)
Hűtőben tartjuk 2 napig.
2-3 ek. cukrot kevés zsíron vagy olajon megpirítunk.
A levesből ki vesszük a húst és félretesszük.
A hagymát és a borsot is kivesszük a levesből, kidobjuk, mert erre nincs szükség a továbbiakban.
A többit le turmixoljuk, és ráöntjük a karamellizált cukorra.
Sóval, borssal, mustárral és pici cukorral ízesítjük.
Beleöntjük a tejfölt és kevergetve összeforraljuk, végül megszórjuk a liszttel és besűrítjük.
Ha elkészült a mártás beletesszük a hússzeleteket és még pár percig együtt főzzük.
Köretként burgonya vagy zsemlegombócot tálalunk.
A köret:
Burgonya gombóc:
A krumplit megfőzzük, krumplinyomóval összetörjük, hozzákeverünk egy tojást, sót és annyi lisztet, hogy jól formázható legyen. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk lobogó sós vízben kifőzzük. Tovább kell főzni, mint a galuskát.
Zsemlegombóc:
A zsemléket kis kockákra vágjuk, a zsíron megpirítjuk, majd félretesszük.
A tojásból, a lisztből, 1 deci vízből és a kiskanálnyi sóból tésztát készítünk és belekeverjük a pirított zsemlekockákat. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőlük, majd sós vízben kifőzzük őket (akár tíz perc is lehet, míg megpuhulnak).