Főoldal / Sertés ételek / Vadas pörkölt

Vadas pörkölt

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Vadas pörkölt

Vadas pörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés- vagy vaddisznócomb
  • fél dl olívaolaj
  • 1 ek nádcukor
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 szál fehérrépa
  • 5 szál sárgarépa
  • 5 db halványító zeller szár (zeller gumó épp nem volt itthon)
  • 3 babérlevél
  • 6 szem borókabogyó
  • 10 szem fekete bors
  • fél dl száraz fehérbor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tk (dijoni) mustár
  • 1 kk balzsamecet
Elkészítési idő: 1óra 15 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Glutén mentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktóz mentes: nem

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a répaféléket és az angol zellert szeleteljük, a hagymát kockára vágjuk.
A húsokat megtisztítjuk minden az ételbe nem illő hártyától, és feldaraboljuk kb. ujjnyi vastag szeletekre.
Mivel a kukta alapterülete kicsi, felforrósítunk egy serpenyőben kevés olívaolajat, és a hússzeletek mindkét oldalát megkérgezzük (szép pirosra sütjük) az olajon, ha szükséges, több részletben, hogy kényelmesen elférjenek, süljenek, és ne főjenek, majd átköltöztetjük a kuktába.

A hússütés után maradt olajban evőkanálnyi nádcukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük.
Hozzátesszük a zöldségeket, kicsit átpirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk, az egészet beleöntjük a hússzeletek mellé a kuktába, melléjük tesszük a teatojásba zárt fűszereket (szemes bors, borókabogyó és babérlevél), és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Rátesszük a kukta fedelét, és sípolástól számítva fél órán át főzzük.

Kiengedjük a gőzt a kuktából, levesszük a fedelét, hozzáöntjük a bort, és még pár percig főzzük, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon.
Kivesszük a húsokat és a teatojásba zárt fűszereket, a maradékot botmixerrel simára pürésítjük a tejföllel, mustárral és balzsamecettel, megkóstoljuk, ha szükséges, ízesítjük.

Visszatesszük a mártásba a húsokat, és zsemlegombóccal vagy főtt makarónival tálaljuk.

Tipp / megjegyzés:
Egyszerű gyorsan elkészíthető vadas pörkölt.

Vadas pörkölt 2.50/5 (2 értékelés)


Szólj hozzá!

A lap tetejére