Vaníliahabos-szedres palacsinta
Hozzávalók:kb. 20 db-hoz:
A vaníliahabhoz:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy nagyobb tálba téve a cukorral fehéredésig, habosra verjük, majd hozzádolgozzuk a puha vajat is. Felváltva keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, míg az egész csomómentes nem lesz. Ekkor óvatosan beleforgatjuk a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét.
A kész tésztát felforrósított, pici olajjal megkent palacsintasütőben egyenként megsütjük.
(Hogy pofásabb legyen, úgy sütöttem, hogy a merőkanál hátával elterítettem kistányérnyi méretre és közben, spirál formát rajzoltam mindegyik palacsintába.)
A tojásokat kettéválasztjuk. Gőz fölött habosra keverjük a sárgájukat a cukorral, majd kikeverjük a vaníliával, a liszttel, és lassan felöntjük a tejjel. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg sűrű krém lesz belőle. Ekkor hozzákeverjük a vajat. Vigyázzunk, hogy ne főzzük meg a tojást benne.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a vaníliakrémbe úgy, hogy az egészet visszatesszük a gőz fölé és még két percig habverővel, óvatosan kevergetve, készre főzzük. Az a lényeg, hogy próbáljuk olyan óvatosan keverni, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habot, így könnyű, habos lesz a krémünk.
Tálaláskor a palacsintákat megtöltjük vaníliahabbal és a megmosott, lecsepegtetett szederrel. Porcukorral megszórva, friss mentalevelekkel díszítve kínáljuk.